Balances fiscals

Resulta habitual que els territoris que generen més riquesa exigeixin a qui recapta els impostos que faci públiques les dues bandes dels comptes: les despeses i els ingressos. La indefectible petició catalana al govern espanyol per a que publiqui les balances fiscals n’és un exemple clàssic, però el tema de la petició de la publicació de les balances fiscals també es dóna en d’altres escales territorials, com per exemple l’àmbit local.

balanca

Molts municipis catalans disposen d’àrees d’activitat econòmica que concentren una certa presència d’empreses que paguen l’impost d’activitats econòmiques a la corporació local a la qual pertanyen. A canvi, el municipi destina una part del seu pressupost a mantenir les  àrees en condicions òptimes. Coincideix que els polígons d’activitats econòmiques més dinàmics són aquelles que disposen d’una associació potent. I una petició reiterativa d’aquestes associacions d’empresaris és que els ajuntaments publiquin la balança fiscal del seu polígon d’activitat econòmica. Els empresaris reclamen que l’Ajuntament publiqui el que ingressa de forma directa a partir de la recaptació de l’impost d’activitats econòmiques i el que inverteix en les àrees d’activitats econòmiques.

Tècnicament, fer aquest càlcul és factible i relativament senzill però, a nivell polític, aquest estudi no resultaria gaire atractiu ja que podria generar controvèrsia. Atès que la frase que més es repeteix quan es publica un informe nou és ‘els resultats són sorprenents’, anticipar si el diferencial entre els impostos pagats per part d’un polígon i els serveis rebuts té un signe o altre resultaria imprudent.

Aquest informe hauria de ser elaborat des d’un ajuntament ja que és aquesta entitat qui disposa de tota la informació necessària per elaborar-lo: els ingressos per l’impost de les activitats econòmiques i les inversions que es duen a terme en els polígons d’activitat econòmica. En una època en la qual es confon open-data amb transparència, publicar un informe sobre els dèficits (o superàvits) fiscals dels polígons d’activitat econòmica configuraria un exercici de veritable transparència.

En l’hipotètic cas que un polígon d’activitat econòmica presenti una balança fiscal adversa i l’associació d’empresaris consideri aquest fet com un greuge, caldrà que els càrrecs electes expliquin amb claredat els motius de la manca d’equilibri entre ingressos i despeses. Explicant de forma ben argumentada les polítiques d’inversions no es pot témer que els polígons amb un saldo fiscal més desfavorable hissin l’informe dels dèficits fiscals com a bandera de la reivindicació de les inversions que han de cobrir les seves exigències.

A l’hora d’explicar perquè no existeixen informes de balances fiscals de les àrees d’activitat econòmica, els malpensats apunten que un polígon d’activitat econòmica concentra riquesa i no pas vots. Però aquest és un argument pobre ja que tampoc no existeixen balances fiscals dels barris dels municipis i aquests sí que concentren vots.

Ramon Culleré

Responsable de l’Observatori de l’Ajuntament de Manresa

2 Responses to Balances fiscals

  1. Montserrat ha dit:

    Magnific article que reflecteix perfectament la realitat dels polígons d’activitat econòmiques

    • perfildelaciutat ha dit:

      Senyora Montserrat, li agraïm el comentari. Tan sols ens dediquem a fer la nostra feina. Ramon Culleré

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: