European Green Leaf, el petit European Green Capital

Fa anys que la Unió Europea fa grans esforços en l’avanç mediambiental i en promocionar entorns sostenibles pel conjunt de la seva ciutadania. Un dels projectes més notables han estat els premis i reconeixements municipalistes que des de l’any 2010 s’atorguen a les grans ciutats que són models d’actuació verda i que comparteixen les seves pràctiques amb d’altres ciutat.

El premi European Green Capital va néixer a l’any 2010, i està obert a les ciutats dels vint-i-vuit països de la Unió Europea i als països candidats oficials (Turquia, Montenegro, Macedònia, Sèrbia, Albània, i Islàndia) i als països de l’espai econòmic europeu (Suïssa, Noruega i Liechtenstein). La llista de ciutats premiades comença a l’any 2010 amb la capital sueca Estocolm, a l’any 2011 va ser la ciutat-estat d’Hamburg, l’any 2012 va ser la capital basca Vitòria, l’any 2013 va ser premiada la francesa Nantes, a l’any 2014 va tornar a ser una capital nòrdica com Copenhaguen, a l’any 2015 va ser Bristol, enguany a l’any 2016 és Liubliana i el premi a l’any 2017 serà per a la ciutat alemanya d’Essen.

Totes aquestes ciutats guardonades amb European Green Capital, són capitals europees o gran ciutats de territoris i superen els 100.000 habitants. El bon funcionament dels reconeixements anyals, l’impacte positiu pel medi ambiental que comporten els processos i models de sostenibilitat de les ciutats, són un activisme pel medi ambient i per l’entorn on viuen les persones. La preparació de les candidatures i, sobretot, la relació i compartir el models d’actuació verda i de gestió per la sostenibilitat de les ciutats reconegudes amb d’altres ciutats va animar a la Unió Europea a potenciar una nova convocatòria a l’any 2015 amb la iniciativa Europea Green Leaf. Aquesta nou guardó es volia obrir a més ciutats i reconèixer el compromís amb la millora del medi ambient a municipis de 20.000 a 100.000 habitants. Aquest reconiexement manté la finalitat d’impulsar les ciutats guanyadores com a models a seguir per d’altres municipis de la seva mida i aconseguir un entorn més sostenible per al futur.

imatgemapaGreenLeaf2015

A la primera edició del premi Europea Green Leaf 2015 van ser candidates quinze ciutats europees, i finalment selecciones per a la fase final les propostes de les ciutats d’Inverness (Escòcia-Regne Unit), Lappeenranta (Finlàndia) Ludwigsburg (Alemanya), Mikkeli (Finlàndia), Mollet del Vallès (Espanya), Siena (Itàlia), Strovolos (Xipre) i Torres Vedras (Portugal). Aquestes ciutats complien els tres objectius del reconeixement: Ciutat amb un historial ambiental i compromís amb la generació de creixement verd; desenvolupament actiu de la consciència mediambiental i la participació ciutadana; i tenir capacitat d’actuar com a ambaixadors verds i animar a d’altres ciutats a avançar cap a la sostenibilitat.

Finalment, el guardó de primera ciutat Europea Green Leaf 2015 el van compartir les dues ciutats de la península ibèrica Torres Vedras i Mollet del Vallès. Van ser valorats, pel comitè d’experts, sis camps d’acció: actuacions sobre el canvi climàtic i l’energia; mobilitat; biodiversitat i ús del sòl; qualitat de l’aire i ambient acústic; residus i economia verda; i gestió de l’aigua. Aquests sis aspectes van reconèixer el compromís per millorar el medi ambient de la ciutat i de l’entorn, i incorporava un esforç en la generació del creixement verd i de les noves oportunitats laborals.

El premi va ser lliurat pel Comissionat europeu per al Medi Ambient Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, que en el cas de la ciutat molletana va posar de relleu que els aspectes més valorats pel comitè d’experts van ser, a més del conjunt de petites d’actuacions que els serveis municipals han introduït a la ciutat durant els darrers anys i la gestió rural productiva ecològica i de lleure de la meitat rural del municipi (Espai rural de Gallecs); aquells que implicaven directament a la participació ciutadana: la taula de Mobilitat, el projecte 50/50 desenvolupat amb les escoles i entitats de la ciutat, el Pla de Mobilitat Urbana, i les accions engegades pel consistori pel que fa a la gestió de residus, la gestió de l’aigua, els espais verds urbans, la gestió de l’aire i l’economia verda. A efectes pràctics, aquest premi Europea Green Leaf sense cap dotació econòmica, té la finalitat divulgativa dels models de gestió medi ambiental de les ciutats guanyadores per aconseguir un entorn més sostenible per al futur. A més, inicialment aquesta tasca pedagogica del model de sostenibilitat estava limitada a l’any del reconeixement i finalment s’ha ampliat a dos anys, per facilitar el treball i arribar a més ciutats i fòrums municipalistes i europeus.

Dins del marc del premi les dues ciutats guanyadores participen en congressos i fòrums municipals i mediambientals per explicar el seu model per la sostenibilitat, i a més, Torres Vedres i Mollet del Vallès, el proppassat 15 d’abril van signar un acord per formar part de la Xarxa Civinet Espanya-Portugal. Aquesta xarxa, de la que també forma part la ciutat del Perfil de la Ciutat Sabadell, és una associació que compta amb la participació de la Comissió Europea i de la que formen part ciutats, províncies, comarques, universitats, centres tecnològics i empreses d’ambdós països. La Xarxa Civinet Espanya i Portugal és una iniciativa creada l’any 2009 dins del marc de Civitas Fòrum impulsat per la Comissió Europea amb l’objectiu de ser un punt de trobada entre territoris i entitats on s’intercanviïn totes aquelles qüestions relacionades amb la sostenibilitat, el desenvolupament urbà sostenible o l’estalvi energètic.

green_leafFinalment, afegir que ja s’ha tancat el període de candidatures per a la propera edició dels guardons, i les ciutats majors de 100.000 habitats que han presentant la seva candidatura al premi European Green Capital 2018 són Arad (Romania), Ghent (Bèlgica), Nijmegen (Holanda), Hertogenbosch (Holanda), Tallinn (Estònia), Umea (Suècia) i Warsaw (Polònia); i les ciutat menors de 100.000 habitats que optaran al premi Europea Green Leaf 2016 (període 2017-2018) són Aosta (Itàlia), Cornellà del Llobregat (Espanya), Galway (Irlanda), Kardzhali (Bulgària), La Roche-sur-Yon (France), Mikkeli (Finlàndia), Orbassano (Itàlia), San Miniato (Itàlia), Serres (Grècia) i Strovolos (Xipre).

Raúl D. González, Pla Estratègic de Ciutat Mollet2025-Ajuntament de Mollet del Vallès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: