Els residus et diran com està l’economia

Font de les dades: residus municipals, Agència de Residus de Catalunya

Font de les dades: residus municipals, Agència de Residus de Catalunya

El comportament econòmic d’un territori el mesurem, normalment, a través d’indicadors directes del mercat de treball, com poden ser l’atur o el número de persones afiliades a la seguretat social, per la facturació de les empreses o pels indicadors que m’agrada anomenar de paper (ningú els veu, ningú els toca, ningú acaba sabent ben bé com es defineixen), com poden ser el PIB, IPC, etc.

Però en canvi, davant la dificultat en moltes ocasions de disposar de dades a nivell municipal, és interessant cercar i treballar a partir de les de tipus indirecte. Informació com aquesta, que podem utilitzar com a referència, tenim exemples com el consum d’energia elèctrica, la venda de vehicles entre particulars i empreses, o bé el volum de residus registrats. En el cas que ens ocupa, nosaltres hem decidit analitzar l’evolució de la recollida de residus dels municipis per constatar, d’alguna forma, si el nivell d’atur té certa correlació (a nivell gràfic) amb les dades sobre els residus.

Inicialment, el sentit comú ens indicaria que nivells elevats d’atur propiciarien, en un mig i llarg termini, reduccions en el pressupostos i, per extensió consum, de les famílies. A menys consum, irremeiablement, ens trobarem amb xifres inferiors de residus i escombraries. Si la situació econòmica reverteix una posició desfavorable de manera ràpida, aquest efecte no el detectarem ja que les perspectives de les famílies es mantenen com positives i la prestació d’atur ajuda a mantenir el nivell de consum. No obstant això, si la crisi persisteix, com és l’actual, observem com al passar els anys i no baixar l’atur, el consum retrocedeix de manera notable.

En el gràfic interactiu podem observar com es confirmen els supòsits plantejats prèviament i que és a l’any 2012 quan es donen els principals canvis en el volum de residus. I, què va tenir lloc en el 2012? Crec que tots som conscients i ho tenim present.

Sergio López Ordovás.

Grameimpuls, SA – Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: