Anàlisi de la Cadena de valor sector agroalimentari comarca d’Osona:

Presentació

En aquest blog ja s’ha fet esment i s’ha publicat alguna entrada fent referència a les dades del SABI. En aquest post, però, les dades procedents del Registre Mercantil per caracteritzar un importantíssim sector econòmic de la comarca d’Osona, a través de la cadena de valor.

Introducció

Alhora de analitzar el teixit productiu d’un territori es poden utilitzar moltes aproximacions o criteris diferents. Podríem estar d’acord que la forma més clàssica d’estructurar-ho seria per grans sector productius, primari, secundari, i terciari, incloent totes les subcategories que es vulguin incorporar. O bé, es pot utilitzar el nombre de treballadors de les empreses —micro, petita, mitjana o gran empresa— que ha estat determinat en bona mesura les diferents agrupacions patronals.

De forma més actualitzada trobem l’anàlisi dels clústers empresarials, que segons Michael Porter “Un clúster és un grup d’empreses i institucions de suport concentrades en un territori que competeixen en un mateix negoci i que comparteixen característiques comunes i complementàries”[1]. La última dècada s’ha caracteritzat per la importància que ha tingut l’anàlisi de clústers per definir les accions i polítiques de desenvolupament econòmic.

Malgrat segueix sent una forma molt encertada d’analitzar i interpretar el teixit productiu d’un territori, nosaltres hem apostat per una altra aproximació possible: la cadena de valor. Es tracta de l’anàlisi de la evolució del producte des de les matèries primeres fins al consumidor o usuari final, definint els diferents graons i les relacions que s’estableixen. Fins fa poc aquesta aproximació tenia una funció merament descriptiva que ens permetia entendre millor el clúster o sector que volíem estudiar.

Actualment existeix un corrent innovador que considera que l’anàlisi d’aquelles cadenes de valor àmpliament representades en un territori obre importants oportunitats per dissenyar programes i projectes d’enfortiment dels sectors i clústers empresarials implicats.

Per aquesta raó a Creacció hem realitzat l’anàlisi de dues cadenes de valor amb representació important a la comarca d’Osona, la de bens d’equip i la cadena agroalimentària. En aquest post faré un breu resum de les principals característiques de la cadena agroalimentària, com exemple de les potencialitats d’aquest criteri per al coneixement del teixit productiu osonenc.

Anàlisi cadena de valor:

La gran importància del sector porcí i la indústria càrnica ha condicionat els diferents graons de la cadena, i una altra comarca amb altres orientacions productives, segurament tindria una estructura diferent.

Estructura de la cadena de valor del sector agroalimentari d’Osona

 

Font: elaboració pròpia en base dades SABI 2012.

Prenent com a base les dades del SABI de l’any 2012, i després d’una feina de filtratge d’empreses actives, i una classificació segons CNAE, descripció d’activitat i revisió qualitativa segons el coneixement del sector i el territori del personal tècnic, hem extret la següent bateria d’indicadors que ens permeten destacar alguns trets distintius de la cadena.

Indicadors Cadena agroalimentària d’Osona: 

 

Font: elaboració pròpia en base dades SABI 2012.

Els principals trets a destacar serien:

  • La cadena agroalimentària és la principal activitat econòmica de la comarca i suposa 645 empreses i més de 6.600 treballadors, una xifra de negoci d’uns 3.500 milions d’euros i una estructura força diversificada, malgrat la concentració important d’alguns graons de la cadena.
  • La concentració del 70% de la xifra de negoci de la cadena en la transformació i producció del producte alimentari. Mentre aquest dos graons representen el 64% del nombre de treballadors, però únicament el 25% de les empreses.
  • Aquests dos graons es troben molt concentrats en poques empreses. Les deu primeres generen més del 90% de la xifra de negoci d’aquests dos graons, i ocupen entre el 70 i el 80% dels treballadors que hi ha en la transformació i fabricació del producte alimentari.
  • Les explotacions agràries representen el major nombre de les empreses i la mida mitjana més petita. Aquest és el graó on la xifra de negoci està més atomitzada i lligada al territori. Si a aquestes dades li afegim els quasi 1.000 autònoms registrats en el RETA dins del sector agrari de la comarca d’Osona, ens podem fer una idea de la rellevància que aquest sector primari té dins la cadena i dins de l’economia comarcal.

Aquestes primeres conclusions, preliminars i incomplertes, s’estan completant amb entrevistes qualitatives amb les empreses més significatives de cada graó. D’aquesta manera es podrà establir una diagnosi estratègica de les principals sinèrgies i gaps de la cadena, i les oportunitats de col·laboració o les necessitats de reequilibri per tal d’enfortir aquest àmbit productiu de la comarca.

Bernat Vilarasau Alsina

Tècnic de Teixit productiu de Creacció

[1] http://www.clusters.cat/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: