I 172 posts després… Què?

Inspirat per l’entrada Análisis del discurso de Navidad del Rey de España 2013 i també per la imatge apareguda en el diari El País el dia següent que el Congrés dels Diputats rebutgés la Proposició de Llei Orgànica de la delegació de la Generalitat de Catalunya de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya (feu clic aquí) m’ha semblat interessant intentar veure de què hem parlat en el blog del Perfil de la Ciutat.

El blog va arrencar al juny del 2010. Durant aquests gairebé quatre anys s’hi han publicat, sense comptar aquest, 171 posts. L’objectiu que ens vam fixar els components del Perfil de la Ciutat en la temàtica de les entrades que es van publicant en el blog és que tractessin sobre dades a escala municipal —o inframunicipal— o bé sobre metodologia. No sempre ha estat possible complir aquest objectiu, però personalment opino que el grau d’acompliment ha estat força important.

En el seu moment, els tècnics que participem en el Perfil de la Ciutat ja vam fer un post-resum (vegeu Recapitulant: 65 posts després…) sobre els posts que s’hi havien publicat fins aleshores i també vam crear una pàgina en el blog on hi ha indexats tots els posts publicats fins a la data per ordre de publicació (vegeu Índex de posts).

L’entrada d’avui no deixa de ser una continuació de l’entrada Recapitulant: 65 posts després…, però en lloc de fer servir una metodologia qualitativa, he optat per una de quantitativa. El que m’he proposat en aquest post és fer un núvol de paraules dels continguts de tots els posts publicats en el blog del Perfil de la Ciutat.

Dels 171 posts publicats, n’hi ha cinc que els he tret de l’anàlisi perquè considero que són per fer difusió d’actes del Perfil de la Ciutat i no tenen res a veure amb els objectius que ens vam marcar. Així, doncs, l’anàlisi s’ha fet amb 166 posts. Les entrades eliminades de l’anàlisi són les següents:

Presentació de l’Informe El Perfil de la Ciutat. Edició 2011
Anunci Presentació de l’Informe 2010 El Perfil de la Ciutat
Banc de Bones Pràctiques del Govern Local
Acte de presentació de l’informe “Perfil de la Ciutat. Edició 2012” a Lleida
Acte de presentació de l’informe “Perfil de la Ciutat. Edició 2013” a Santa Coloma de Gramenet

Per fer el núvol de paraules de les entrades, n’he eliminat el títol i la signatura de qui les ha escrites. Tenint present tot el que he explicat anteriorment, sabem que en els 166 posts s’han escrit 146.583 paraules amb 765.306 caràcters (910.463 caràcters amb espais). Per tant, cada post ha tingut de mitjana 883 paraules; i cada paraula escrita, una mitjana de 5,2 caràcters. Per fer-ho, he utilitzat l’aplicació web Wordle perquè, a banda de ser fàcil d’usar, permet eliminar de l’anàlisi els números i també les paraules més comunes del català (i de 28 idiomes més). Així mateix, també disposa d’un grau de personalització considerable pel que fa a la sortida del núvol de paraules. El resultat és el següent:Núvol de paraules dels posts del Perfil de la Ciutat

La paraula DADES hi apareix 830 vegades; MUNICIPIS, hi surt 450 cops; i INFORMACIÓ, 420. En quarta posició hi ha POBLACIÓ, amb 368 repeticions, i el cinquè lloc l’ocupa la paraula ANYS, amb 318 repeticions (la paraula ANY hi apareix 282 cops).

Evidentment, no és una eina perfecta ja que diferencia entre singular i plural —com es pot veure amb les paraules ANYS i ANY—, quan possiblement per fer una anàlisi més acurada no caldria tenir en compte aquesta diferència. Malgrat tot, però, crec que ofereix una imatge força acurada per saber què s’ha tractat en general en els posts del Perfil de la Ciutat i presenta un grau de coincidència elevada amb el que ens havíem proposat a l’hora d’iniciar la singladura d’aquest blog: fer l’anàlisi de dades municipals —o inframunicipals— o explicar temes relacionats amb metodologies d’anàlisi.

Gerard Reverté Calvet

Servei d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament de Mataró

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: