Pugen o baixen els sous?

Hom té certa tendència a analitzar si el sou li ha pujat o li ha baixat només observant la diferència del que cobra en un cert moment i el que cobrava en el mateix moment de l’any anterior. És un exercici lògic, però no real, del que realment ha variat el seu poder adquisitiu. En aquest post intentarem explicar cóm fer millor aquest càlcul i, alhora, fer veure com d’equivocats hem estat moltes vegades …

Per començar, ens fixarem amb les dades de l’Enquesta trimestral de cost laboral (ETCL). Aquesta és una operació estadística contínua de caràcter trimestral realitzada per l’INE que permet conèixer el cost salarial i el cost total per treballador (entre altres indicadors). Observem les dades del cost salarial per treballador a Catalunya des de l’any 2000 fins el darrer trimestre de 2013:

Taula 1

Si prenem les dades dels quarts trimestres dels anys 2011 i 2013, i en calculem la seva variació, podem observar com el salari ha disminuït un 1,87%. Però, realment ha disminuït aquest 1,87% el salari? Ha disminuït més? Menys? O ha pujat?

Per tal de poder donar una resposta correcta a aquestes qüestions, el que hem de fer és treure l’efecte dels preus en l’evolució dels salaris. És a dir, deflactar. I per fer-ho, utilitzarem l’Índex de Preus al Consum. Per què aquest índex? L’IPC és un indicador agregat que, de forma acceptada (no és ara la meva intenció qüestionar aquest indicador, si bé es pot cercar bibliografia que en qüestiona la seva metodologia), recull cóm evoluciona el cost de la vida. Per tant, si relativitzem l’evolució del salari en funció del cost de la vida sabrem, de forma molt més precisa, quin ha estat l’augment, real, del nostre poder adquisitiu.

La següent taula mostra l’evolució de l’IPC (base 2011) de Catalunya, des de  l’any 2003 fins l’any 2013:

Taula 2

Amb aquestes dades podem veure com la mitjana anual dels preus ha augmentat un 4,66% respecte de l’any 2011. Per tant, en el període 2011-2013, tenim que els salaris han disminuït un 1,87% i els preus han augmentat un 4,66%. Amb aquests resultats ja podem intuir que el descens del nostre salari ha estat més intens del que realment ens pensàvem. Però quant? El que farem és deflactar el salari tenint en compte els preus, i el resultat que obtenim és el que es mostra tot seguit:

Taula 3

Al deflactar, doncs, podem observar com els salaris han disminuït, en termes reals des del 2011, un -6,24% (és el resultat de calcular la diferència 100-93,76). Una variació, per tant, clarament més intensa que la que recull la variació simple entre ambdós anys (–1,87%).

Algú “s’anima” ha calcular la variació real dels salaris des de l’inici de la crisi?

Observatori de l’Economia Local de Sabadell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: