Diet for a Green Planet: menjar de proximitat i ecològic a les escoles de Mollet del Vallès

DIET FOR A GREEN PLANETAquesta proposta de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, que té com a objectiu principal  afavorir el menjar de proximitat i ecològic a les escoles de la ciutat, ha estat elaborada amb la col·laboració dels següents partners europeus: Polònia (ciutat de Lomza), Lituània (ciutat de Moletai) i Suècia (ciutat de Södertälje). La proposta ha estat escollida en la darrera convocatòria del programa europeu URBACT II, esdevenint així la xarxa de treball anomenada: Diet for a Green Planet.

El programa URBACT II té com a objectiu promoure un desenvolupament urbà sostenible, facilitant que les ciutats escollides treballin en xarxa per dur a terme proves pilot en àrees claus en les quals, segons Brussel·les, encara hi ha molt marge per a la millora dels servis públics oferts actualment per part de les administracions públiques. L’objectiu final és que les dades que s’extreguin d’aquestes proves pilot serveixin per millorar les polítiques europees i nacionals sobre els àmbits de treball d’aquestes xarxes.

El programa URBACT en xifres, període 2007 al 2013:

 • Pressupost: 68.890.739 euros.
 • 44 xarxes amb 700 ciutats participants de 29 països de tot Europa.
 • Més de 5.000 participants actius en les 44 xarxes de treball.

Per a més informació, podeu consultar: http://urbact.eu/

Diet for a Green planet es fonamenta en la bona pràctica de l’Ajuntament de Södertälje (Suècia). Els esforços realitzats durant uns anys en aquesta ciutat els ha permès  en l’actualitat elaborar més de 26.000 menús diaris, certificats i auditats com a 50% ecològics, destinats a les escoles bressol, escoles de primària, instituts, hospitals, residències d’avis, etc. El treball dut a terme en aquesta ciutat sueca ha estat reconegut ja amb varis premis, entre d’altres: l’Honorary Price of Earth Hour City Challeng de la WWF.

Per a més informació, podeu consultar:

http://wwf.panda.org/what_we_do/footprint/cities/earth_hour_city_challenge/earlier_challenges_/

La ciutat de Södertälje té unes característiques similars a les de Mollet el Vallès, amb una població de 60.000 habitants i una situació geogràfica a menys de 30 minuts de la ciutat d’Estocolm. La seva superfície del sòl municipal és 50% urbà i 50% rural.

Fa uns 10 anys, degut als adobs químics que utilitzaven els pagesos suecs, es va generar un increment d’algues al mar bàltic conegut com a eutrofització que va matar una enorme quantitat de peixos generant un crisi en el sector pesquer. Aquest va ser el punt de partida del naixement del centre de recerca BERAS i el punt d’inflexió cap a una producció agrícola ecològica.

Un cop assolit aquest objectiu, en una segona fase, s’ha dut a terme el projecte dels menjadors públics de la ciutat, aconseguint així la promoció d’hàbits saludables entre els infants de la ciutat i la generació d’activitat econòmica pels productors locals.

Per a més informació, podeu consultar: http://foodsociety.se/

Característiques bàsiques de projecte Diet for a Green Planet

Objectiu principal: respectar al màxim el medi ambient per mitjà del que mengem i de com s’ha produït aquest menjar. Cal tenir present que el 50% de les emissions de CO2 del planeta són degudes a la forma en com es produeix el menjar:

La recerca que ha dut a terme durant els darrers anys l’institut BERAS ha demostrat de manera científica la reducció de la petjada medi ambiental que es pot aconseguir si es fa una aposta seriosa per l’Agricultura Ecològica.


Sis són els criteris fonamentals que la xarxa de ciutats Diet for a Green Planet, comparteix en relació al menjar que se serveix a les escoles o a qualsevol menjador d’una institució pública:

 1. El menjar ha de ser saborós i sa.
 2. El menjar ha de ser produït en el major grau possible per mitjà d’agricultura ecològica.
 3. El menjar ha de ser produït localment o amb el major grau de proximitat possible.
 4. El menjar ha de ser, en el major grau possible, de temporada.
 5. Reduir al màxim el malbaratament alimentari.
 6. Limitar el consum de carn al nivell que és recomanable per motius nutricionals  i de salut en general.

Mollet del Vallès i l’Ajuntament de Copenhaguen

Com a resultat del treball conjunt amb el líder de la xarxa, l’Ajuntament de Södertälje, l’Ajuntament de Mollet ha pogut entrar en contacte amb la Fundació Madhuset de Copenhaguen. Aquesta fundació va ser creada l’any 2007 amb l’objectiu de fer una conversió de tots els menjadors escolars de la ciutat de Copenhaguen en menjadors ecològics.

Set anys després, Madhuset ha assolit les següents xifres a la ciutat de Copenhaguen:

 • 60.000 menus diàris.
 • El 75% del menjar consumit és certificat com a orgànic.
 • 900 cuines transformades amb més de 1.700 treballadors.

Mollet del Vallès a la xarxa Diet for a Green Planet

La ciutat de Mollet del Vallès té 52.242 habitants i un terme municipal de 1.547 ha. Gairebé el 50% del terme municipal de Mollet del Vallès forma part de l’espai natural anomenat Gallecs, que compren un total de 773,52 ha distribuïdes en la següent proporció:

El 75% del territori de Gallecs (575 ha) està dedicat a l’agricultura, formant una àrea agrícola peri-urbana degut a la seva proximitat a la ciutat de Barcelona, que es troba a només 15 Km de distància.

L’any 2005 Gallecs inicià la transformació dels seus conreus en agricultura ecològica sumant ja en l’actualitat més de 300 ha.

Agricultura ecològica a Gallecs

El projecte Diet for a Green Planet té com a objectiu específic a Mollet del Vallès aconseguir promoure una alimentació sana i saludable i el coneixement, per part dels escolars, del seu entorn rural més proper: l’espai natural de Gallecs per això es proposa treballar el disseny de menús ecològics i de proximitat amb els productors locals de Gallecs i els seus cuiners associats per tal de poder oferir aquests menús a les més d’11 escoles de Mollet del Vallès.

L’Ajuntament de Mollet està treballant en el marc del Projecte Urbact II amb l’Associació Agroecològica de Gallecs i el Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona que ja va fer l’assessorament en la reconversió a l’agricultura ecològica d’aquest indret.

Així, Gallecs (www.espairuralgallecs.cat) és la base sobre la qual Mollet edifica el projecte Diet for a Green Planet a nivell local, tot i que també s’estan duent a terme contactes amb d’altres institucions de Catalunya per tal que aportin el seu coneixement i experiència en aquest projecte pioner. Algunes d’elles són:

 • Associació de menjadors ecològics: un projecte transversal de formació i d’assessorament integral per promoure els menjadors ecològics i de proximitat a Catalunya.

Per a més informació, podeu consultar: http://menjadorsecologics.cat/

 • Fundació Alícia: Alícia és un centre amb vocació social, dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari.

Per a més informació, podeu consultar: www.alicia.cat

Altres objectius del projecte Diet for a Green Planet a nivell local

L’Ajuntament de Mollet del Vallès s’ha compromès en el marc del programa europeu Urbact II a:

 • Elaborar una publicació que reculli les bones pràctiques de l’Ajuntament de Södertälje (Suècia) i l’Ajuntament de Copenhaguen (Dinamarca) i que inclogui articles de tots els agents implicats a nivell de ciutat i de país en  aquest àmbit de treball: AMPES, empreses gestores del servei, equips directius d’escoles, associacions i organismes rellevants (CCCPAE, UAB, etc).

            Publicació: Desembre 2014.

 • Elaborar un manifest institucional que promogui uns criteris sobre l’alimentació que fomenta la xarxa Diet for a Green Planet adaptats a Mollet del Vallès.

Data d’aprovació: primavera de 2015

Una proposta amb futur  

L’àmbit de l’alimentació és un àmbit de màxima importància a Brussel·les i per a tots i cadascun dels membres de la xarxa Diet for a Green Planet, per aquest motiu ja s’està duent a terme la planificació de la propera convocatòria del programa URBACT per part d’aquest organisme i els membres de la xarxa del la qual forma part Mollet. Aquest nou projecte URBACT III tindria una durada de 4 anys i englobaria a més de 12 ciutats europees.

Albert Garcia Macian

Tècnic de projectes europeus de l’Ajuntament de Mollet del Vallès

Anuncis

One Response to Diet for a Green Planet: menjar de proximitat i ecològic a les escoles de Mollet del Vallès

 1. […] Albert García de l’ajuntament de Mollet ens va parlar del model que s’està implantant en aquesta ciutat: Diet for a Green Planet: menjar de proximitat i ecològic a les escoles de Mollet del Vallès.  […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: