Catalunya és un país de fires

Catalunya és un espai de comerç i fires des de temps immemorials i han estat un eix articulador del nostre territori i un marc de relacions humanes. Durant els últims anys, l’aposta per l’especialització ha esdevingut el denominador comú de fires i mostres, les quals han anat evolucionat a la recerca de l’especificitat temàtica pròpia, amb la finalitat d’aconseguir millors resultats i convertir-se en referents territorials i sectorials.

Les fires segueixen sent un motor important en l’economia de Catalunya, malgrat la crisi econòmica que patim, i són “l’economia a peu de carrer” i un lloc ideal per a fer contactes i veure les noves tendències.

Segons les dades del Departament d’Empresa i Ocupació podem observar l’evolució del total de fires.

Evolució de les fires a Catalunya. 2010-2014

Tot i la petita davallada del 2012 el nombre de fires ha anat creixent cada any. L’any passat, a Catalunya es van celebrar 415 activitats firals d’àmbit català local i/o comarcal, internacional i estatal en elsmunicipis catalans i si ho comparem amb les fires previstes l’any 2014, hi ha un increment del 8,2% de fires, aquest increment avala la importància de les fires com a dinamitzador econòmic local, tot i que hi ha fluctuacions pels que fa a les fires internacionals-estatals segons les celebracions siguin en anys parells i senars.

Hi ha un total de 241 municipis catalans que en aquest 2014 realitzaran activitats firals, la distribució de l’activitat firal la podem fer per àmbit territorial i per comarques. Per àmbit territorial, veiem que l’àmbit metropolita (que inclou Barcelona ciutat i rodalies), que l’àmbit que té més fires (26,95%), seguit de les comarques gironines (20,93%), Comarques centrals (18,93%) i més despenjat es queda les terres de Ponent (9,58%).

Fires per àmbit territorial. 2014

Si fem la distribució de l’activitat firal per comarques veurem que totes les comarques tenen alguna activitat firal. El Barcelonès encapçala la llista amb 41 activitats firals, seguida del Bages amb 26, Osona amb 24, alt Empordà amb 21 i Vallès Oriental amb 20. La resta de comarques estan per sota de les 20 activitats firals.

Fires per comarques. 2014

Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires, concentrant gairebé la meitat de les activitats: 194 (43,21%) del total. Les comarques gironines comptaran amb 95 fires (21,16%), les comarques de Lleida 89 (19,82%) i, la demarcació de Tarragona acollirà un total de 71 esdeveniments firals (16,26%).

Si fem la distribució per sectors, veiem que el multisectorial és que encapçala les activitats firals amb 122, seguit de l’alimentació, vins, hoteleria i els seus equips amb 103, artesania i ceràmica amb 75 i a molta més distància es troba el sector de lleure, esport i turisme i ramaderia i avicultura amb 24 activitats cada una.

Fires per sectors

Maite Pascual

Àmbit de Promoció Econòmica

Ajuntament de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: