L’economia verda com a vector de canvi de les polítiques econòmiques locals

En els darrers temps, cada vegada agafa més protagonisme la tendència que l’activitat econòmica i emprenedora ha de passar per una aposta clara, entre altres activitats i sectors econòmics, per tot allò relacionat amb l’anomenada Economia Verda.

Així, un dels reptes més importants del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) és l’orientació dels serveis de formació i de polítiques actives d’ocupació cap a l’aprofitament de les oportunitats d’ocupació de l’economia verda. Des del SOC orienten, formen i promocionen plans d’ocupació locals adequats a l’estructura econòmica actual amb noves bases de transició cap a l’ocupació verda al territori, amb la potenciació dels anomenats Green jobs. Des de la Unió Europea, la focalització dels Green jobs és un dels eixos prioritaris, juntament amb les noves tecnologies i el sector de la dependència de la tercera edat.

Des de l’Àrea del desenvolupament metodològic del SOC, s’argumenta que s’ha de crear una nova fórmula per respondre el nou model d’economia i la transició cap a una economia verda ha d’estar liderada i planificada pel sector públic, en aliança amb el sector privat, on els impactes sobre l’ocupació és la intensitat laboral, els fluxos intersectorials de l’ocupació, els nivells formatius i sous, i l’ocupació neta –descomptats els llocs de treball que es destruiran o hauran de transformar-se-, sigui directa, indirecta o induïda. No es pot entendre l’economia verda limitant-nos a les empreses ecològiques convencionals, sinó que cal fer un plantejament transversal al que hi aniran accedint amb més o menys intensitat i rapidesa totes les empreses que vulguin sobreviure en el futur. Per això cal ser dels primers, com a economia i com a empreses, a incorporar els paràmetres verda com a nou paradigma de futur.

Per altra banda, des de la Diputació de Barcelona quan es parla de les orientacions de la intervenció econòmica local per als propers anys, es fa referència a l’Economia Verda com un vector de canvi de la política econòmica local. El món local reuneix experiència i recursos per convertir-se en dinamitzador a partir de la disponibilitat d’instruments contrastats de desenvolupament econòmic, un nucli de competències pròpies entre les que es destaquen  les de caràcter urbanístic i ambiental, així com uns serveis públics vinculats a sectors que estan fent una entrada ràpida a l’economia verda.

En aquest context, neix l’ Institut Català de l’Economia Verda com un exponent del nou paradigma que orienta la promoció econòmica a Vic, a Osona i al conjunt del territori català. Aquesta entitat es caracteritza per la conjunció d’esforços entre els principals ens locals (Ajuntament de Vic, Ajuntament de Manlleu, Consell Comarcal d’Osona, Consell Empresarial d’Osona) i la Universitat de Vic que cristal·litzen en el nou organisme de promoció econòmica d’abast comarcal: Creacció. L’Institut Català de l’Economia Verda compta també amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Imatge de l'"Hora de l'Economia Verda" (col·loquis de difusió i nwtworking sobre temes d'economia verda).
Imatge de l'”Hora de l’Economia Verda” (col·loquis de difusió i nwtworking sobre temes d’economia verda).

La Missió

L’Institut Català de l’Economia Verda vol esdevenir un instrument per reforçar la competitivitat de les empreses i del territori a través de la maximització de l’aprofitament de les oportunitats que l’economia verda els ofereix en termes de reducció de costos, diferenciació del producte i generació de coneixement i d’activitat econòmica.

Operar en xarxa

L’Institut Català de l’Economia Verda vol actuar com a plataforma on conflueixin i s’impulsin tota mena d’activitats vinculades a l’economia verda començant, evidentment, per les que ja es desenvolupen a Vic i Osona i també al conjunt del territori català. A partir d’aquí, ha d’operar com el pol que identifiqui necessitats i potencialitats, oportunitats i projectes, i actuï com a nòdul central d’una xarxa de col·laboradors de diferents tipus que treballen en projectes específics.

El portal de l’economia verda

La pàgina web de l’Institut (www.incev.cat) vol esdevenir el portal de l’economia verda, és a dir, la plataforma virtual sobre la que s’ha de bastir la xarxa de l’economia verda. El Portal vol ser:

• punt d’informació de l’Institut i de les seves activitats

• referència obligada a l’hora de cercar informació teòrica i pràctica, general i específica, sobre l’economia verda

• àmbit de trobada i d’intercanvi entre els qui tenen inquietuds i necessitats i els que poden oferir solucions en l’àmbit de l’economia verda.

• espai que propiciï també la comunicació informal i la generació espontània de grups amb interessos comuns, element cabdal per a qualsevol clúster d’activitats.

Toni Mora Puigví

Tècnic Desenvolupament Local

Ajuntament de Vic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: