La meteo està de moda

La meteo està d’actualitat. El motiu? Aquesta primavera, que està registrant unes temperatures més baixes del que toca per l’època de l’any en que estem. Tothom en parla, a tot hora i a tot arreu. Ara bé, bona part del debat sobre aquest tema no se sustenta, habitualment, amb dades, sinó amb percepcions i records d’un mateix. Afirmacions del tipus “anys enrere plovia més” o bé “els hiverns no són el que eren” poden ser habituals quan es parla del temps, però mancades del suport numèric necessari.

Per tal de poder fer més precises aquestes afirmacions disposem d’una important font de dades: les dades que provenen de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i que està integrada a la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (XEMEC). Aquesta xarxa està distribuïda per tot el territori i es compon de 169 estacions automàtiques (dada a març de 2013), on es mesuren diferents variables meteorològiques, com ara la temperatura, la precipitació, la velocitat del vent, etc.

Aquestes mesures estan disponibles en temps real (s’actualitzen cada 30 minuts), si bé han de passar un procés de control de qualitat posterior fins que es poden donar per vàlides. Així doncs, des del lloc web del SMC hi ha disponible, diàriament, informació meteorològica. A més, el SMC publica, mensualment, uns butlletins climàtics amb un resum de les dades (precipitació mensual acumulada, temperatura màxima del mes, mínima, etc.) per a cada una de les estacions automàtiques.

Taula des 12

Un altre fet valorable d’aquest tipus d’informació és el nivell de desagregació territorial de les dades: comarca i municipi. Un fet destacable, aquest últim, ja que la informació a escala local és poc freqüent. I encara menys el fet que sigui tant accessible.

Així doncs, un cop disposem de la informació, ja podem treballar amb les dades i podem comprovar, per exemple, si amb les dades dels últims anys es pot apreciar un descens o no en el registre pluviomètric per comarca, quin és el mes de l’any que –de mitjana– plou més, temperatures mitjanes, etc. La fiabilitat de l’anàlisi dependrà, també, de la periodicitat de la sèrie; quantes més observacions (en la sèrie històrica) molt millor.

Vegem-ne un exemple: el gràfic següent mostra les quantitats de precipitació mensuals recollides a l’estació automàtica ubicada en el Parc Agrari de Sabadell, des del novembre de 2008 (moment que s’hi comença a recollir informació) fins al mes de març de 2013 (última dada disponible):

Evolució de la precipitació mensual a Sabadell. Novembre de 2008 - Març de 2013

Amb l’observació directa de les dades es fa difícil poder precisar, per exemple, quin és el mes de l’any que plou més a la ciutat. Ara bé, si emprem la metodologia ja vista en el seu moment, l’anàlisi de sèries temporals, podem elaborar uns indicadors de variació estacional de precipitació que ens permeten veure, amb més claredat, quin és el mes de l’any que, de mitjana, plou més a la ciutat. Els resultats que s’obtenen són els que es mostren a la taula següent:

Índexs

Com podem veure, en el darrer quinquenni, el mes de l’any que registra, de mitjana, més precipitació és el mes d’octubre, amb un 89,4% per sobre de la mitjana anual. I el que en registra menys és el mes de desembre, amb un 50,31% menys.

Amb tota aquesta informació disponible potser si que ja estem a punt per poder opinar, amb més certesa, si aquesta primavera és més plujosa (o més freda) que la d’anys anteriors.

Observatori de l’Economia Local de Sabadell

Anuncis

3 Responses to La meteo està de moda

  1. […] La meteo està d’actualitat. El motiu? Aquesta primavera, que està registrant unes temperatures més baixes del que toca per l’època de l’any en que estem. Tothom en parla, a tot hora i a tot arreu. …  […]

  2. […] La meteo està d’actualitat. El motiu? Aquesta primavera, que està registrant unes temperatures més baixes del que toca per l’època de l’any en que estem. Tothom en parla, a tot hora i a tot arreu. …  […]

  3. […] La meteo està d’actualitat. El motiu? Aquesta primavera, que està registrant unes temperatures més baixes del que toca per l’època de l’any en que estem. Tothom en parla, a tot hora i a tot arreu. …  […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: