SIEM INDI, Indicadors sota demanda

Sovint quan parlem d’indicadors de Ciutat deixem de banda el gruix d’informació referit a activitat econòmica y financera municipal, pensant que estem parlant d’aspectes pressupostaris i comptables; de com i en què gasten els municipis els seus recursos i de quina és la naturalesa i composició d’aquests ingressos i que això no ens aporta massa informació sobre la realitat humana i física dels territoris. Aquests estats comptables reflecteixen però, entre altres, dades agregades de la gestió d’impostos, taxes i preus i ens permeten conèixer aspectes com la capacitat i l’esforç fiscal que exerceix o realitza el municipi sobre població (IBI, Vehicles…) i empreses (IAE, ICIO…) de manera que en part en condiciona la seva realitat.

Tots coneixem que els municipis de la província de Barcelona disposem des de l’any 1983 de l’informe SIEM. Dins la línia d’assistència tècnica als municipis, el Servei d’Informació Econòmica Municipal de la Diputació de Barcelona elabora anualment un informe econòmico financer individualitzat per a cada municipi acompanyat d’una anàlisi comparativa en relació amb la mitjana del grup de municipis del seu entorn socioeconòmic més proper i de característiques semblants.

Els indicadors de l’activitat financera municipal de l’informe s’estructuren en els grups d’indicadors següents:
– Situació econòmica i financera
– Fiscalitat i capacitat d’estalvi
– Esforç inversor i endeutament
– Previsió pressupostària i gestió d’ingressos i despeses
– Solvència i marge de maniobra

En paraules de la pròpia Diputació “L’única condició per participar-hi és contestar el qüestionari que anualment es tramet als interventors municipals. Un cop es disposa d’aquests qüestionaris, es procedeix a fer l’adequat tractament de les dades, del qual s’obté com a resultat final l’informe anual, que és tramès a l’alcalde de cada municipi participant, així com també a l’interventor”.

Fins aquí res de nou. Segurament el que s’exposa a continuació, tampoc és nou per a molts dels professionals dels observatoris atès que ja fa anys que està a l’abast dels ens locals. No obstant intuïm que encara hi ha bastant desconeixement de l’aplicació que la Diputació va posar a disposició a través del portal de la Xarxa Telemàtica Provincial (XTP), donat que l’accés a la mateixa és restringit i en la majoria dels municipis s’ha adreçat a responsables d’intervenció i comptabilitat municipal.

Es tracta d’una millora qualitativa important la que va incorporar el SIEM a través de la Xarxa. L’aplicació s’anomena SIEM_INDI, Indicadors sota demanda i incorpora la possibilitat de construir el grup de comparació a demanda, amb un mínim de 4 municipis, a més del propi, i un màxim de 14. La serie de dades comença l’any 2000 i en aquests moments les últimes dades disponibles corresponen a l’any 2011.

És una aplicació molt senzilla en la que cal fer la selecció de l’edició desitjada (anual, a partir de 2000), l’indicador desitjat i els municipis participants. Mostra els resultats en pantalla i en un full de càlcul.

Siem

Tant amb el SIEM com amb el SIEM_INDI la Diputació tracta la informació de manera confidencial, no mostra les dades dels altres ajuntaments de manera que dona el valor del municipi, el de la mitjana del grup seleccionat, el mínim i el màxim.

Malgrat gairebé tota la informació es publica municipi per municipi per part d’altres ens (el Ministeri d’Hisenda publica amb força desagregació les dades de pressupostos i liquidacions) o publicacions oficials (al BOP es publiquen les Ordenances Fiscals, per exemple), l’aplicació del SIEM_INDI és una gran avantatge encara que tant sols considerem l’estalvi de temps que suposa la manipulació de les dades.

Mostrem a sota la taula dels quatre indicadors disponibles a l’aplicació relatius a l’Impost de Bens Immobles per a Granollers i el grup dels municipis del Perfil de la Ciutat de la demarcació de Barcelona.

Taula Granollers

Maite Centelles Farré
Servei de Processos estratègics i programació de l’Ajuntament de Granollers.

2 Responses to SIEM INDI, Indicadors sota demanda

 1. Benvolguda Maite,

  Moltes gràcies pel post ja que ens descobreixes un recurs que, de ben segur i, contradient una mica el que tu dius, segur que molts tècnics d’observatoris municipals no coneixem ja que no pertanyem, majoritàriament, a les àrees de gestió pressupostària i financera dels ajuntaments. I a una organització gran la informació a vegades no circula prou àgilment.

  Jo ja et dic ara mateix que em posaré en contacte amb intervenció i alcaldia del meu ajuntament per saber sit tenen accés a aquest recurs. 😉

  Dos preguntes:

  1) Pots donar més informació sobre què publica el Ministeri d’Hisenda. Publica aquest mateixos indicadors?. Amb quin retard?.

  2)Coneixes estudis que hagi fet la diputació a partir de les dades del SIEM? Algun document metodològic?

  Addenda: Com a ciutadà i com a científic social em sap greu que aquestes dades no siguin públiques, i que l’eina no permeti comparativa entre municipis “amb identificació” de municipis. Hi ha cap mal a comparar?

  Salut i dades,

  Josep

  • Maite Centelles ha dit:

   Disculpa el retard Josep

   A la pàgina del Ministeri, apartat “Estadística e informes” hi trobaràs Estadísticas Territoriales. Allà mateix mostren una taula amb tota la informació disponible, amb detall de la font o autor, últim any, data actualització i format. Si cliques aquí veuràs que hi ha pressupostos, liquidacions i fins i tot la informació fiscal (acabo de veure tipus impositius, coeficients…de Rubí 2013).
   També hi ha alguns informes sobre el tema, de 2009 la majoria i deute viu dels ens locals de desembre de 2011.

   Al meu parer més interessant que els pressupostos són les liquidacions; això si hi ha més endarreriment temporal. Les liquidacions definitives disponibles són les del 2010. Quan facis la petició de la liquidació per municipi t’obre un full de càlcul amb un índex al primer full. Ves al final on diu CataluÑa que és on trobaràs les dades per cada municipi distribuïdes per capítols d’ingrés i de despesa i per el que en dèiem Grups de Funció de despeses. La resta és informació agregada. Tot està en valors absoluts i no elaboren indicadors.

   Veuràs que a Novedades presenten dades de pressupostos amb el màxim nivell de detall que disposen en format acces. Nosaltres no vàrem poder accedir-hi 😦

   La Diputació publica dins l’apartat Ajuntaments/Govern local/Servei d’Informació Econòmica municipal, les memòries anuals; la darrera és de 2009-2010. Veuràs tots els indicadors que elabora. En aquest cas informació agregada pel conjunt de municipis. Per veure la informació de cada municipi efectivament s’ha d’anar a trucar la porta d’intervenció.

   Si busques al post d’endeutament municipal d’octubre 2011 del Perfil veuràs que també cal fer moltes filigranes amb aquest tipus de dades. Per últim: Mal no n’hi ha cap però pots acabar rebent! (pretén ser broma). Espero que et serveixi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: