El preu de la benzina a nivell municipal

Habitualment en els posts que s’han anat publicant en aquest bloc s’ha fet referència a dades referent a les persones i a empreses a nivell municipal, però mai –que jo recordi- s’ha fet referència a preus a nivell municipal. Aquest serà el tema que es tractarà en aquest post: el preu de venda de combustible (benzina  95 i gasoil “A” habitual) a les benzineres dels municipis que formen part del Perfil de la Ciutat.

Aquestes dades es possible aconseguir-les a través del Geoportal del Ministeri d’Indústria, un portal on els propietaris de les benzineres de l’Estat espanyol estan obligats a introduir el preu de venda al públic dels diferents tipus de carburant per a vehicles cada dilluns, i cada cop que canvien els preus, tal i com s’estableix en l’ordre ministerial ITC/2308/2007.

Segons es recull en l’article “Lleno, por favor… pero de la barata” aparegut a El Pais el passat diumenge 21 d’octubre, la primera versió del portal va aparèixer l’any 2000, però va ser els anys 2007 i 2008 quan aquest portal es va modernitzar notablement, any de l’aparició de l’ordre ministerial que regula l’enviament de preus per part de les benzineres al Ministeri.

També el RACC ha fet ús d’aquesta font d’informació, ja que també el passat més d’octubre va presentar un estudi titulat “Análisis de los precios de los combustibles en España”. Una de les conclusions que s’hi presentava en l’estudi és que les províncies on l’oferta de benzineres està concentrada en els dos principals distribuïdors (REPSOL i CEPSA), són també les províncies on hi ha menys variació en els preus de venda –de la benzina 95 i del gasoil-.

Però no hi ha res millor que un mateix utilitzi les dades. Així amb dades extretes ahir dijous 15 de novembre, corresponents a la benzina 95 i de gasoil, per als catorze municipis que configuren el Perfil de la Ciutat s’obté el següent boxplot.

En general, el que s’observa en el gràfic és un distribució asimètrica dels preus, en especial en el gasoil “A” habitual. També s’observa –en termes generals- una dispersió més important dels preus –tant en benzina 95 com en gasoil “A” habitual- en el primer i segon quartil, mentre que en els preus que estan per sobre la mediana, sembla que tendeixen a concentrar-se.

El gràfic també mostra com a la ciutat de Lleida es troba la benzinera que té el preu més econòmic dels catorze municipis del Perfil de la Ciutat, tant en benzina 95 com en gasoil “A” habitual. Així, si aquesta setmana omplíssim el depòsit d’un turisme, que té una capacitat de 50 litres, a Lleida –a la benzinera més econòmica- ens costaria 65,55 euros si fos de benzina 95, i 63,65 euros si fos de gasoil “A” habitual. Per contra la benzina 95 més cara es troba al municipi de Santa Coloma de Gramenet, i omplir un dipòsit ens costaria 71,9 euros; mentre que el preu del gasoil A més car és troba a Rubí (en concret a sis benzineres de Rubí), i omplir el dipòsit ens costaria 71,8 euros.

Resumint, omplir el dipòsit de benzina 95 entre la benzinera més econòmica (a Lleida) i la més cara (Santa Coloma de Gramenet) hi ha una diferència de 6,35 euros. En gasoil “A” habitual, la diferència d’omplir el dipòsit d’un turisme entre la benzinera més econòmica (novament a Lleida) i la més cara (a Rubí) és de 8,15 euros.

Tenint en compte que el 6,44% de la cistella de la compra correspon a la benzina, i si no queda altre remei que agafar el vehicle per desplaçar-nos, no està de més consultar a través del Geoportal  quina és la benzinera més econòmica que tenim més a prop de casa nostra.

Gerard Reverté Calvet

Servei d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament de Mataró

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: