Apostes estratègiques i complicitats supramunicipals!

Primer de tot dir que aquest és el primer post que fem des l’Ajuntament de Mollet del Vallès per al Perfil de la Ciutat, després que enguany l’alcalde de la ciutat, Josep Monràs, veiés la necessitat de formar-hi part d’aquesta xarxa de ciutats i m’encarregués, com a director del Pla Estratègic de Ciutat Mollet2025, participar-hi activament. Sense cap mena de dubte, aquest grup de ciutats fa una tasca molt interessant i sobretot és una eina útil per a la presa de decisions públiques dels diferents òrgans i responsables municipals. En nom de l’alcalde Josep Monràs, gràcies per acceptar la nostra participació.

Pel que fa al tema del post, i sense oblidar el marc de la xarxa de “El Perfil de la Ciutat” amb municipis que són punts de referència territorial, vull aportar una reflexió sobre l’avanç en la supramunicipalitat com aposta estratègica de les ciutats.

Mollet del Vallès, com fa el conjunt de ciutats, pobles i viles, està jugant les seves cartes en un context incert de crisi econòmica i de reformulació del marc competencial de les administracions. Ara mateix amb molta incertesa, els municipis encarem aquesta situació de la mà de molts agents socials, econòmics, institucions i de ciutadania que creuen en el futur col·lectiu i individual. Però segurament on més s’està avançat i més clarament s’estan dibuixant les línies per reprendre el progrés a les ciutats per a les seves persones, és en la necessitat, més que en l’opció, de cercar complicitats amb els municipis i institucions veïnes i més properes.

Cooperar i desenvolupar territoris és clau pel dinamisme de les ciutats, en un context tan incert com canviant. En el cas de la ciutat de Mollet del Vallès, ara mateix hi ha tres espais de treball territorial, amb diferents dimensions i objectius, on els diferents agents estan jugant un paper d’impuls i participació notable. Dels tres àmbits, el més proper és l’àmbit del Baix Vallès, on deu municipis veïns tenim serveis mancomunats i àrees bàsiques de proximitat, com la de salut amb l’Hospital de Mollet i de la seva xarxa assistencial, i la recent Plataforma electrònica de serveis de negoci per a empresaris i emprenedors. A mig camí trobem la comarca i la C-17, que impulsem conjuntament amb la ciutat de Granollers (membre de la xarxa el Perfil de la Ciutat) i d’altres municipis, per la reactivació econòmica del Vallès Oriental i la relació amb la Catalunya Central pivotant al voltant de Vic (també integrant de la xarxa el Perfil de la Ciutat), com la gran porta nord de l’àrea metropolitana barcelonina. Finalment, l’espai més potent i ampli territorialment i econòmicament és l’eix B30, on més de vint ajuntaments dels dos Vallès i del Baix Llobregat (aquí trobem les ciutats de la xarxa el Perfil de la Ciutat: Barberà del Vallès, Granollers, Rubí, Sabadell i Terrassa) treballem per atreure activitat i posar en valor a nivell europeu un espai innovador amb grans multinacionals, universitats i centres tecnològics avançats.

Aquestes són les apostes estratègies territorials variables, els espais on les ciutats amb complicitats volen avançar en temps de crisi i aprofitar les potencialitats del territori i l’excel·lent ubicació en uns espais actius i dinàmics. Només ho aconseguirem, amb l’esforç i la complicitat de la ciutadania, empresaris, emprenedoria, entitats i institucions veïnes. Com deia el pensador Ortega Gasset “Solo es posible avanzar cuando se mira lejos. Solo cabe progresar cuando se piensa grande”.

Raúl D. González

Director del Pla Estratègic de Ciutat Mollet2025

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: