El teixit empresarial al municipi de Lleida

Segons les dades publicades a l’INE a 1 de gener de 2011, la ciutat de Lleida, té 138.416 habitats, és capital de província, capital comarcal i centre comercial de les comarques de ponent i l’àrea d’influència del Baix Cinca, convertint-la en una ciutat amb una alta concentració de serveis.

Mirant el teixit empresarial de la ciutat, i la grandària de les empreses en funció del nombre de treballadors, Lleida està formada majoritàriament per microempreses, ja que el 85,1% de totes les empreses no supera els 10 treballadors i, el 73,88% de les empreses només té d’1 a 5 treballadors.

El sector d’activitat que té el percentatge més alt d’empreses que no superen els 5 treballadors, és l’agricultura, sobretot perquè és on és concentra un alt percentatge d’autònoms, en canvi les empreses industrials és el sector on la grandària mitjana és superior a la de la resta de sectors.

En quan a l’activitat econòmica per sectors, tal i com ja em deixat entreveure, el sector serveis incloent-hi el comerç, és de llarg el sector amb més nombre d’empreses al municipi amb el 84,82% del total.

Si mirem a la taula les 10 activitats amb més empreses cotitzants, veurem que el comerç és l’activitat que més en  té (908 empreses cotitzants) i en el desè lloc està la construcció d’immobles (amb 196 empreses cotitzants).

La construcció segueix sent el sector on es produeix una major reducció percentual en el nombre de comptes de cotització, sobretot a l’interanual, amb un descens del 13,68% i 74 comptes menys. Tot i que cada trimestre va perdent pes, no ha deixat de ser un sector important en l’economia lleidatana.

La indústria és juntament amb l’agricultura els dos sectors on la variació trimestral és positiva. En la indústria s’ha produït un compte de cotització més respecte al trimestre anterior que amb percentatge representa un 0,31%, encara que respecte l’any anterior la tendència és negativa (-11,53%).

L’agricultura, és l’únic sector lleidatà que ha augmentat els comptes de cotització tant al trimestre anterior (1,89%) com respecte l’any anterior (10,20%). Tot i el seu augment, cal tenir present que aquest sector només representa el 0,97% del total de les empreses cotitzants.

Per àmbit geogràfic, cal esmentar que durant el aquests mesos de 2012, la disminució percentual en el nombre de comptes de cotització, respecte al trimestre anterior i respecte l’any anterior, és més gran al municipi de Lleida que la que s’ha produït a la província de Lleida i a Catalunya.

Àmbit de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Lleida

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: