Recapitulant: 65 posts després…

Tot just ara fa un any i mig que, gràcies a una eina com són els blogs, des del nostre projecte varem començar a publicar regularment, un per setmana, petits apunts o articles divulgatius de l’estadística municipal i de l’experiència adquirida des dels observatoris locals de promoció econòmica i dels observatoris més transversals des del punt de vista temàtic. El fruit d’aquest treball és una llarga llista de 65 posts que podem revisar en l’índex de posts.

Habitualment, des dels observatoris locals venim realitzant –des de fa ja prop de dos dècades en algun cas– publicacions amb uns formats i continguts més o menys estandaritzats en el nostre àmbit d’actuació, com són els anuaris estadístics, els informes socioeconòmics periódics (trimestrals, semestrals, anuals), els fulls de dades mensuals, els fulls del mercat de treball.  Poc a poc, uns més que d’altres, han anat assumint publicacions o informes més de caire temàtic, de caire econòmic primer, i poc a poc de quasi tots els àmbits de les ciutats: demografia, habitatge, consum, medi ambient, sostenibilitat, mobilitat, etc…

Els primers solen consistir en moltes dades i taules i sintetiques descripcions d’aquestes. Els segons en anàlisis més aprofundits i anàlisi més interpretatius de les dades.

En els dos casos, però, les publicacions solen circular, sobretot, entre alguns responsables municipals del nostre municipi i als investigadors i acadèmics, no arribant gaire al gran públic, a altres municipis, a altres territoris, a altres contextos.

Pero la posada en marxa del blog, amb el tarannà més informal que comporta la mateixa eina i estructura formal, ens ha permès generar un altre tipus de publicacions, un altre tipus de contingut, caracteritzats, si mirem endarrere i rellegim els posts, per:

 • Una un to més informal i directe.
 • Amb un to sovint més opinatiu i d’autor i plural. Qu es veu amplificat pel fet de que hem compartit publicació gent diversa en experiència i en perspectiva i formació: geògrafs, sociòlegs, estadístics, economistes, gent amb formació més empresarial, etc.
 • Amb autoreflexió sobre el nostre paper, el dels observatoris i l’estadística local. Ens psicoanalitzem una mica.
 • Amb un llenguatge, estil i continguts de caire menys especialitzat, més accessible en el gran públic, a tota mena de lectors, propers i distants.
 • I, molt especialment, amb una marcada vocació didàctica i divulgadora de l’existència ja d’un corpus important de estadístiques i quantificacions dels denòmens de les nostres ciutats. No tot s’acaba doncs als grans organismes de producció d’estadística oficial com l’Idescat, l’INE i l’Eurostat. La ciutat, el municipi, també existeix!
 • Amb canals de interacció i debat amb els nostres lectors i usuaris de l’estadistica que produïm; la newsletter, els comentaris (pocs encara) als posts.

Característiques mig buscades i mig emergides per si soles amb l’esdevenir de l’activitat blocaire de nosaltres, els tècnics municipals.

I que podem dir del contingut?. Doncs que hem tocat de tot i més, i amb estils diferents, sovint seguint els interessos, especialitats, neures i formes de ser de la quinzena d’autors que han escrit, procedents dels deu observatoris.

Hem fet posts merament informatius, anunciant els actes o publicacions que anem fent com a xarxa, més propers a la nota de premsa que a l’article assasistic.

Sovint hem reflexionat sobre el paper de l’estadística municipal. El paper de les dades per a poder avaluar les polítiques públiques.  O per avançar en direcció a la transparència i la millor gestió. O la seva relació amb les ciutats intel·ligents, la tranparència, el retorn al ciutadà. I per millorar la planificació estratègica, la planificació territorial a les nostres corporacions. Altres vegades hem fet articles reflexionant sobre com fer la difussió de la informació i el coneixement que generem sobre la ciutat. Quin ha de ser el nostre paper, quin el del periodista. Com aprofitar les (no tant noves ja) eines 2.0 per a fer-ho. I predicant amb l’exemple. Finalment, a vegades hem gosat i tot parlar de la situació, defectes i virtuds de l’administració pública, del paper de l’administració.

A més de les temàtiques sobre les circunstàncies del nostre ofici i context, que acabem de sobrevolar als dos paràgrafs anteriors, majorment hem parlat sobre les temàtiques que solem descriure i quantificar habitualment a la nostra feina, el les publicacions habitals de les que parlavem al pricipi d’aquest post. La meitat dels posts han estat sobre les temàtiques habituals de la nostra feina: demografia i població (piramides d’edat, mortalitat, etc)  habitatge (lloguer, construcció, dispersió territorial, etc..), economia (anàlisi de dinàmiques econòmiques, mercat de treball, estructura productiva, la crisi, l’ocupació, etc.), territori (urbanisme, dinàmiques metropolitanes, mobilitat), societat (dona i desigualtats, justícia i inseguretat, incllusió i cohesió social),  i ens deixem moltes més encara.

No són pocs tampoc els posts que parlen sobre aspectes relacionats amb les  metodologies i eines pròpies de les ciències socials i l’estadística. Des d’aspectes més concrets, com la diferència entre la taxa d’atur registra i la taxa d’atur estimada (quanta confusió hi ha a la ciutadania!!), a tècniques complexes com anàlisis shift-share, les sèries estadístiques temporals o que vol dir “estadísticament significatiu” (tot un misteri pel 95% del nostre públic habitual).

Finalment també hem volgut explorar tendències, novetats, innovacions que observem en el nostre quefer diari i que, poc a poc, ens permetrà millorar: els mapes temàtics amb eines GIS (fins fa poc ignorats des de les ciències socials i econòmiques) la web 2.0., la microestadística, ,  l’Opendata, les bases de dades de registres administratius, programes de visualització i infografia avançats… Novetats amb les que ens barallem i que anem coneixent i aplicant poc a poc, i que progresivament és ben possible que revolucionin la nostra feina.

Tècnics dels observatoris muncipals de “El perfil de la ciutat”.

Anuncis

3 Responses to Recapitulant: 65 posts després…

 1. […] seu moment, els tècnics que participem en el Perfil de la Ciutat ja vam fer un post-resum (vegeu Recapitulant: 65 posts després…) sobre els posts que s’hi havien publicat fins aleshores i també vam crear una pàgina en el […]

 2. Pep, a veure quan fas un post al bloc…quedes oficialment reptat pels companys i cpompanyes del projecte… deu una mica de propaganda de la XODEL, home!

 3. Anònim ha dit:

  Companys i companyes,

  Moltes felicitats per la feina i per molts anys!

  Pep

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: