Les dones en els ajuntaments

Que les dones en els últims anys han assolit moltes fites en termes d’igualtat és un fet del tot palpable, malgrat que encara hi hagi un llarg camí a recórrer per minvar les diferències per qüestió de gènere amb els homes.

Per mesurar fins a quin punt aquesta igualtat és efectiva en el món de la política, hem observat quina serà la presencia femenina durant els propers quatre anys en el marc representatiu dels ajuntaments dels municipis del Perfil de la Ciutat després de celebrar-se les últimes eleccions. Segons els resultats obtinguts, les dones, en general, es troben menys representades en la majoria d’ajuntaments, i només en el cas de Barberà del Vallès es dóna una majoria de dones en el consistori, amb una representació del 52’4%. En el costat oposat, ens trobem amb que Granollers, amb un 32% de dones, és el municipi de la xarxa del Perfil de la Ciutat que té un menor pes relatiu de dones en la formació del seu Ajuntament, seguit Manresa que té un 36%.

Encara que observem una major representativitat dels homes en el 2011, on a nivell agregat de la Xarxa del Perfil de Ciutat hi ha un 40% de dones regidores respecte el total, s’ha donat un important increment de 4’4 punts percentuals respecte els resultats de les eleccions de l’any 2007, fet que propicia una aproximació cap a la paritat.

Respecte el resultats relatius dels partits polítics amb més desenvolupament entre els municipis integrants de la Xarxa, el PSC i ICV són els que presenten, relativament, més dones electes, sent els resultats un 46’6% i 42’9% respectivament. En les eleccions de l’any 2007 també van ser aquests partits polítics en els que les dones tenien més pes en les seves llistes, intercanviant, però, l’ordre i sent ICV el partit amb més representació femenina electa. Aquests resultats presenten característiques molt similars amb els que s’han donat en la comarca del Baix Llobregat, on també són els partits PSC i ICV els que ostenten una major representació de regidores.

Per últim, és necessari aclarir que els resultats presentats estan relacionats amb la informació que figura a les llistes electorals presentades per part dels partits polítics al BOP, tant per al 2007 com el 2011. Per tant, no estan definits els possibles canvis d’última hora en les formacions, i s’ha creuat la informació dels resultats electorals amb les llistes inicials presentades, amb la qual cosa, la informació aquí facilitada sempre respondrà a la informació esmentada i no contemplarà possibles canvis a posteriori dins dels partits polítics.

Observatori Socioeconòmic de Grameimpuls – Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: